Carbon Trust

vi har fået CO2-målt vores kyllingeprodukter fra jord til bord

Hos De Danske Familiegårde er vi på en rejse for at blive klogere på vores klimaaftryk. Derfor har vi nu fået uafhængige eksperter i klimaberegninger fra Carbon Trust til at måle vores kyllingeprodukters CO2-aftryk, lige fra kyllingen klækkes, til den lander på din tallerken.

Vi er stolte af, at vi som de første kyllingeproducenter i Danmark er lykkes med at få Carbon Trust-mærket på vores produkter. For med Carbon Trust kan vi sammen med dig, som forbruger få mere viden om vores produkters CO2-aftryk og bruge det som et afsæt på den videre rejse.

Produkterne, der har indgået i beregningerne, får efterfølgende tildelt et Carbon Trust CO2-målt-mærke på emballagen, der betyder, at produktets CO2 er blevet målt og målingen er certificeret. Bemærk, mærket betyder ikke, at der er en klimamæssig fordel ved produktet ift. andre tilsvarende produkter.

 Her på siden kan du finde meget mere information, bl.a. en oversigt over produkterne og deres CO2-aftryk og når du køber kylling, kan du kende produkterne på det fodformede Carbon Trust-mærke.

Hvordan måler man C02-aftrykket på en kylling?

Se filmen

Kort fortalt

Se mere her

Kort fortalt 

Vi har fået Carbon Trust til at måle CO2-aftrykket på vores kyllingeprodukter

Vi har fået en specialiseret og uafhængig organisation i klimaberegninger til at beregne vores CO2-aftryk på tværs af hele vores værdikæde på produktniveau - fra jord til bord.

Mens vi er eksperter i, hvordan man opdrætter og slagter kyllinger, er der andre, der ved noget om, hvordan man synliggør CO2-aftrykket. Det ved Carbon Trust alt om, og derfor har vi fået dem til at måle vores kyllingeprodukters klimaaftryk.

Carbon Trust kortlægger dit og mit klimaaftryk på hele fødevarens rejse, det vil i vores tilfælde sige, fra ægget klækkes til det øjeblik, det lander på din tallerken. Der medregnes dermed også tilberedningen hjemme hos dig - det gør det til en meget grundig CO2-måling af kylling (herhjemme).

Vi ønsker at tage ansvar og dele viden med dig som forbruger

Mange af os kender ikke klimapåvirkningen af den mad, vi spiser. Det vil vi gerne gøre noget ved. Vi tror, at danskerne gerne vil vide mere om, hvordan de selv kan gøre en forskel for klimaet, for midt i al snakken er viden det, der gør forskellen. Derfor har vi fået Carbon Trust til at hjælpe os, fordi vi tror på, at du som forbruger selv kan træffe gode beslutninger for dig selv og din familie, hvis vi stiller fakta til rådighed for dig.

Kylling har generelt et lavere klimaaftryk sammenlignet med andre kødtyper, men vi ønsker at øge gennemsigtigheden på området. Målingen af vores kyllingeprodukters CO2-aftryk gør både os og dig klogere, og det betyder bl.a., at du nu kan få at vide, hvor meget CO2 man forbruger, når du sætter tænderne i kylling fra De Danske Familiegårde derhjemme.

Bemærk, Carbon Trust CO2-målt-mærket betyder ikke, at der er en klimamæssig fordel ved produktet ift. andre tilsvarende produkter.   

Vi går ikke på kompromis med dyrevelfærd

Hos De Danske Familiegårde arbejder vi for at mindske klimaaftrykket og samtidig sikre os en god dyrevelfærd. For os er målet nemlig både at reducere klimaaftrykket og samtidig gøre det i et tempo, hvor dyrevelfærden følger med. Vi føler nemlig et stort ansvar for vores kyllinger fra første pip til sidste bid - dvs. fra ægget klækkes, til kyllingen sættes på middagsbordet hjemme hos dig.

Kyllinger fra De Danske Familiegårde er alle langsomt voksende kyllinger, og de har et lidt højere klimaaftryk end eksempelvis konventionelle kyllinger, fordi de lever længere og dermed spiser mere. Men det mener vi, at der skal være plads til, vi ønsker nemlig ikke at gå på kompromis med dyrevelfærden.

Tjek kilmaaftrykket på din danske familiegårde kylling

Se mere her

tjek klimaaftrykket på din danske familiegårde kylling 

Her kan du se CO2-aftrykket på din Danske Familiegårde kylling, hvad enten det er vores 2-hjertet gårdkylling, eller vores 3-hjertet fritgående eller økologiske kyllingeprodukter. På tværs af produkterne kan du blive klogere på klimaaftrykket. 

Nye produkter lanceret efter beregningerne er ikke inkluderet og det kan derfor forekomme, at nogle produkter fra De Danske Familiegårde ikke har Carbon Trust CO2-målt-mærket.

Gårdkylling*

Hakket kyllingekød 3-7%, 800 g: 2,51 kgCO2e/kg produkt

Hakket kyllingekød 3-7%, 400 g: 2,52 kgCO2e/kg produkt

2-leds vinge chrispy og spicy, 450 g: 2,94 kgCO2e/kg produkt

BBQ underlårsspyd, 350 g: 3,58 kgCO2e/kg produkt

Lårmix, 600 g: 3,59 kgCO2e/kg produkt

Lårsteak med skind, 350 g: 3,59 kgCO2e/kg produkt

Lårmix, 1000 g: 3,62 kgCO2e/kg produkt

Hel kylling, 1350 g: 4,04 kgCO2e/kg produkt

Hel kylling (cook in bag) salt/peber, 1350 g: 4,10 kgCO2e/kg produkt

Hel kylling (cook in bag) rosmarin/lime, 1350 g: 4,87 kgCO2e/kg produkt

Inderfilet uden sene spids, 300 g: 5,10 kgCO2e/kg produkt

Inderfilet uden sene spids, 550 g: 5,11 kgCO2e/kg produkt

Filet uden inderfilet, 280 g: 5,12 kgCO2e/kg produkt

Filet uden inderfilet, 550 g: 5,12 kgCO2e/kg produkt

Filet uden inderfilet, 1000 g: 5,12 kgCO2e/kg produkt

Kyllingmedister, 400 g: 6,41 kgCO2e/kg produkt

Inderfilet på spyd, 270 g: 6,45 kgCO2e/kg produkt

Hele lår med salt/peber, 650 g: 6,53 kgCO2e/kg produkt

Kyllingestrimler, 300 g: 7,31 kgCO2e/kg produkt

Filet uden inderfilet BBQ 10%, 325 g: 7,33 kgCO2e/kg produkt

Fritgående kylling*

Hakket kyllingekød 3-7%, 300 g: 3,15 kgCO2e/kg produkt

Lårmix, 400 g: 4,52 kgCO2e/kg produkt

Hel kylling, 1200 g: 5,10 kgCO2e/kg produkt

Brystfilet, 225 g: 6,40 kgCO2e/kg produkt

Mix underlår + overlår uden ryg, 400 g: 4,52 kgCO2e/kg produkt

Økologisk kylling*

Hakket kyllingekød 3-6%, 300 g: 4,06 kgCO2e/kg produkt

Lårmix, 400 g: 5,84 kgCO2e/kg produkt

Mix underlår + overlår uden ryg, 400 g: 5,84 kgCO2e/kg produkt

Hel kylling, 1200 g: 6,63 kgCO2e/kg produkt

Hel kylling, 1450 g: 6,69 kgCO2e/kg produkt

Brystfilet, 140 g: 8,35 kgCO2e/kg produkt

Brystfilet, 225 g: 8,35 kgCO2e/kg produkt

Brystfilet, 350 g: 8,40 kgCO2e/kg produkt

Inderfilet, 275 g: 8,41 kgCO2e/kg produkt 

Hvis du ønsker at få en indikation af, hvad klimaaftrykket generelt er på kylling ift. andre kødtyper og fødevarer, så kan du se mere under punktet ”Kyllingens C02-aftryk ift. andre kødtyper og fødevarer”.  

 *Kilde: Tal fra Carbon Trust måling. 

Kyllingens Co2-aftryk ift. andre kødtyper og fødevarer 

Se mere her

Kyllingens Co2-aftryk ift. andre kødtyper og fødevarer 

Her kan du se klimaaftrykket på tværs af diverse kødtyper og fødevarer. Bemærk, at alle nedenstående tal er fra den store klimadatabase og dermed sammenlignelige - de kan derimod ikke sammenlignes med tal fra Carbon Trust på De Danske Familiegårde, eftersom beregningerne er forskellige.  

Kylling*

Kyllingelår: 1,32 kg CO2e pr. kg

Hel kylling: 2,22 kg CO2e pr. kg

Kyllingebryst: 3,44 kg CO2e pr. kg

Hakket kylling: 3,76 kg CO2e pr. kg

Oksekød*

Hakket oksekød: 32,51 kg CO2e pr. kg

Culotte: 45,69 kg CO2e pr. kg

Kalvekød: 50,36 kg CO2e pr. kg

Oksemørbrad: 151,95 kg CO2e pr. kg

Gris*

Skinke: 3,58 kg CO2e pr. kg 

Nakkekam med svær: 3,58 kg CO2e pr. kg

Bacon: 4,80 kg CO2e pr. kg

Svinemørbrad: 5,40 kg CO2e pr. kg

Fisk og skaldyr*

Fersk laks: 9,11 kg CO2e pr. kg

Torskefilet: 9,87 kg CO2e pr. kg 

Rødspætte: 9,87 kg CO2e pr. kg 

Rejer: 10,52 kg CO2e pr. kg

Mejeriprodukter*

Minimælk: 0,48 kg CO2e pr. kg

Piskefløde: 2,14 kg CO2e pr. kg

Smør: 3,92 kg CO2e pr. kg

Danbo ost, 45+: 7,72 kg CO2e pr. kg

Frugt og grønt*

Agurk: 0,56 kg CO2e pr. kg

Broccoli: 0,71 kg CO2e pr. kg

Banan: 0,98 kg CO2e pr. kg

Avocado: 1,07 kg CO2e pr. kg

Brød og kolonial*

Burgerbolle: 0,74 kg CO2e pr. kg

Ris: 1,28 kg CO2e pr. kg

Pasta: 1,73 kg CO2e pr. kg

Kage: 2,15 kg CO2e pr. kg

Tilberedte/konserverede fødevarer*

Veganske schnitzler, sojabaseret: 1,7 kg CO2e pr. kg

Veganske nuggets, sojabaseret: 2,05 kg CO2e pr. kg

Veganske pølser, sojabaseret: 1,63 kg CO2e pr. kg

Falafel-fars: 1,68 kg CO2e pr. kg

 

*Kilde: "CONCITO (2021): Den store klimadatabase, version 1" - eller følgende versioner.

De danske Familiegårde

Se mere her

De Danske Familiegårde

Fokus på dyrevelfærd

Hos De Danske Familiegårde har vi en ambitiøs målsætning om, at det skal være nemt at vælge bedre dyrevelfærd. På vores familiegårde passer vi godt på hinanden – og ikke mindst på vores kyllinger. Vi arbejder sammen for at øge dyrevelfærden, så kyllingerne får lov til at være kyllinger. Det kræver lidt mere i hverdagen – men det betyder ikke så meget, så længe man arbejder for en god sag. For os er det vigtigt, at hver eneste kylling er opdrættet med omtanke. Og vi håber, at danskerne vil være med til at støtte op om dette.

- Alle vores kyllinger er 100% danske. 

- Alle vores kyllinger er enten 2- eller 3-hjertet.

- Alle vores kyllinger er af langsomt voksende racer med naturlig vækst. 

- Alle vores kyllinger har fri adgang til vand og grovfoder.

- Alle vores kyllinger kan gå frit omkring.

- Alle vores kyllinger har adgang til legetøj/aktivitetsmaterialer.

- Alle vores fritgående og økologiske kyllinger har adgang til natur hele året rundt. 

- Alle vores økologiske kyllinger får økologisk grovfoder.

- Alle vores gårdkyllinger er opdrættet uden antibiotika*.

Fokus på vores klimaaftryk

Udover vores store fokus på dyrevelfærd er vi hos De Danske Familiegårde også på en rejse for at mindske vores klimaaftryk. De Danske Familiegårde, der er et brand under Danpo, har derfor bl.a.:  

- Reduceret forbruget af naturgas med 4% pr. kg kylling fra 2020 til 2021.

- Reduceret forbruget af elektricitet med 15% pr. kg kylling fra 2020 til 2021.

- Opvarmer de fleste af vores kyllingehuse hos vores landmænd med biobrændsel, som er lavet på halm, flis og træpiller mv.

- Løbende fokus på passende pakkestørrelser og produkternes holdbarhed.

- Sørge for at anvende hele kyllingen. I Danmark elsker vi kyllingebryst og -lår, mens fødder og vinger går som ”varmt brød” i Asien. Der er faktisk ikke noget på kyllingen, der ikke bliver brugt. 

- Ændret i emballagen, så 99% af vores kylling bliver pakket i bakker i genanvendelig plast.

Vi er stolte af de resultater, som vi har opnået indtil videre, men vi er også meget bevidste om, at rejsen fortsætter.  

 

*Ikke behandlet med receptpligtig antibiotika. Der anvendes et fodertilsætningsstof (coccidiostatika) for at undgå tarmproblemer hos kyllingen forårsaget af parasitter.

Dyrevelfærd er i fokus hos De Danske Familiegårde

Se filmen